“Pot gradov” – delna sprememba

KROŽNA PLANINSKA POT – POT GRADOV 

(delna sprememba poti)

Krožna planinska – pot gradov, poteka v koprskem zaledju, na relaciji Hrastovlje – Podpeč – Socerb – Osp – Tinjan – Rižana – Kubed – Hrastovlje. S potjo upravlja Obalno planinsko društvo (OPD) iz Kopra. Na tej poti, je prišlo do sprememb smeri poti, med Hrastovljami ? Zanigradom ? Podpečjo in Zjatom ( Vrhom stene). Ker trasa poti ni več taka, kot je opisana v planinskem vodniku ? Slovenska Istra, Brkini in Kras? iz leta 1997 (dopolnjen vodnik pa je še v pripravi), bi radi seznanili planince in ostale ljubitelje narave z dejanskim stanjem. Sprememba poti je nastala iz več razlogov: poglavitno je bilo to, da smo s hojo po prejšnji trasi vznemirjali ptice v gnezdiščih v stenah Štrkljevice in Zjata; nič manj zanemarljiva razloga pa nista nevarnost prečkanja železniške proge na nezavarovanem prehodu ter strm in zelo krušljiv del poti po lapornatem terenu. Spreminjanje, čiščenje in označevanje poti je potekalo v dveh delih. Pot od Zanigrada do Podpeči in dalje na Zjat (vrh stene) je bila označena junija 2007, pot iz Hrastovelj v Zanigrad pa februarja 2008. Delo so opravili, v dogovoru s predstavniki vaške skupnosti iz Podpeči, markacisti OPD Koper.

 

Hrastovlje – Zanigrad. S parkirišča na koncu vasi se napotimo po cesti do cerkvice Svete trojice. Nekaj metrov pred cerkvico, nas markacija usmeri med hiše, navzdol po asfaltirani vaški uličici na kolovoz, ki se spušča v dno Rižanske doline, kjer približno 200 metrov za zgradbo transformatorja prekoračimo potoček. Po kolovozu se blago vzpenjamo in po 10 minutah hoje zavijemo desno, skozi podhod železniške proge Prešnica ? Koper. Ko izstopimo iz podhoda, se ponovno usmerimo na desno. Med ožganimi bori se začnemo vzpenjati. Nekaj časa hodimo po odprtem, delno lapornatem področju. Kmalu se usmerimo ostro v levo. Po stezici se dvigujemo skozi mlad gozd. Pred nami se odpre slikovit pogled na steno Štrkljevice, v vsej svoji razsežnosti. Po nekaj minutah hoje, v nekakšnem velikem polkrogu, skozi gozdič, nas puščica na drevesu usmeri v desno. Čaka nas, še nekaj trenutkov hoje med grmičevjem in redkimi drevesi. Pred seboj zagledamo cerkvico Svetega Štefana v Zanigradu. V bližini cerkvice, kjer je tudi vaško pokopališče, je imenitno razgledišče z klopcami. Od tu se nam ponuja lep razgled na Hrastovlje in na del poti, ki smo jo že prehodili. Od razgledišča gremo po kolovozu še kakih 100 metrov naprej in pridemo v Zanigrad, ki je zapuščen in izpraznjen. Prebivalci so se izselili ali umrli. Zadnji pred trinajstimi leti. Pri prvih hišah zavijemo levo. Sprehodimo se po vasici. Večina hiš razpada in jih zarašča grmovje. Edina hiša, ki še kaže znake življenja, je zadnja hiša ( št. 1) ), mimo katere vodi naša nadaljnja pot. Iz Hrastovelj v Zanigrad, 40 minut.

 

Zanigrad – Podpeč. Od zadnje hiše v Zanigradu krenemo po kolovozu navzdol. Na desni strani, se nedaleč od nas, dviguje mogočna stena Štrkljevice. Na levi strani, pa vidimo gozdnata brežino, s potjo, po kateri smo prišli v Zanigrad. Kolovoz se med rahlim vijuganjem postopoma spušča v smeri podhoda pod železniško progo, ki smo ga prehodili pri vzponu v Zanigrad. Markacija in puščica na drevesu nas opozorita, da kolovoz zapustimo in gremo na desno, na širšo stezo, ki nas popelje do manjšega oljčnega nasada. Nasad prehodimo po desni strani. Med travniki hodimo krajši čas, dokler ne pridemo na boljši kolovoz, ki povezuje dno doline s Podpečjo. Čaka nas nekaj, ne preveč vznemirljive, a strme hoje navkreber. Monotonijo hoje po kolovozu si popestrimo s pogledom na vas Podpeč nad nami in steno Zjata v ozadju. Na desni strani stene vidimo obrambni stolp iz časov Beneške republike. Ko strmina kolovoza pojenja, pojenjajo tudi markacije. Nekdo jih je skupaj z drevesi vred odstranil. Naredimo še dva ovinka in že smo na asfaltirani cesti na začetku vasi. Pot nadaljujemo pod železniškim mostom. Po cesti, ki je stisnjena med hišami, in je tudi glavna vaška ulica, pridemo iz vasi. Iz Zanigrada v Podpeč, 50 minut.

Podpeč – Zjat ( Vrh stene ) Približno po 100 metrih hoje iz vasi proti Zazidu, se v levo odcepi stezica, ki nas po nekaj zavojih pelje proti, do pred dobrim desetletjem obnovljenega, obrambnega stolpa. Malo pod stolpom, stopimo na utrjeno stopničasto pot, ki je varovana z verižno ograjo. Ob stolpu, nas nekaj stopnic pripelje na podest pred vhodnimi vrati. Običajno so vrata zaklenjena. Znajdemo se, nad dih zajemajočo globino. Pod nami vidimo Podpeč, s svojo značilno gručasto strukturo. Od stolpa gremo po stezi navkreber. Premagamo še nekaj vzpetin, ko že stopamo po kraški planoti. Na planoti se obrnemo v levo in se po stezici, med kamenjem, nedaleč od roba ostenja, po približno 300 metrih znajdemo na Zjatu. ? Pot gradov? se iz Zjata nadaljuje do vasi Praproče. Ta del poti ni doživel sprememb, zato tu ni omenjen. Iz Podpeči na Zjat, 25 minut.

 

Tekst in fotografije Igor Kobav

pg001.jpg pg002.jpg

pg003.jpg pg004.jpg