09.07.2008 150-letnica rojstva dr. Henrika Tume

Devetega julija mineva 150 let od rojstva dr. Henrika Tume. Zato je Obalno planinsko društvo Koper v počastitev obletnice pripravilo zanimivo prireditev v svoji koči na Slavniku, ki so jo pred 51. leti poimenovali po njem, »v spomin in priznanje znanemu in nadvse zaslužnemu slovenskemu planincu, alpinistu, pisatelju in političnemu delavcu«, kot je dejal predlagatelj, takratni predsednik koprskega planinskega društva dr. Viktor Vovk. (slike) 

V prelepem poletnem večeru s čarobnim pogledom na Tržaški zaliv se je v koči zbralo lepo število predstavnikov primorskih društev in domačega društva ter sorodnikov dr. Tume. PZS je zastopal njegov predsednik Franc Ekar.

Namen prirediteljev, da s srečanjem dodajo kamenček v mozaik ohranjanja dediščine planinstva na Slovenskem in na Primorskem, ki ostaja prav v času vsesplošne globalizacije pomembna dejavnost, je bil dosežen.

Prisotni so z zanimanjem prisluhnili zgodovinarju dr. Branku Marušiču, izjemnemu poznavalcu dr. Henrika Tume. Tumo je predstavil z znanstveno natančnostjo in argumentirano opisal njegovo obsežno delo na mnogih področjih, od politike, publicistike do botanike in ga predstavil kot slovensko zavednega politika in izjemnega naprednega domoljuba.

Alpinist Fulvij Živec je predstavil dr.Tumo kot planinca in alpinista ter njegovo publicistično dejavnost na tem področju.

Vnuk dr. Henrika Tume Dušan Tuma pa je pripovedoval o tem, kako se ohranja v družini spomin na deda in ga poslušalcem na zanimiv način, skozi drobne življenjske zgodbe, približal po vsakdanji človeški plati.

Hkrati so se prireditelji spomnili dr. Viktorja Vovka, pobudnika organiziranega planinstva v Slovenski Istri, prvega in dolgoletnega predsednika Obalnega  planinskega društva ob njegovi 40-letnici smrti (več o njem v jeseni) ter Vinka Lovrečiča, pred 20 leti umrlega predsednika društva v letih od 1970 do 1981.

S tem so zaokrožili obeleženje spomina na pomembne može, ki so prispevali velik delež k slovenski planinski zgodovini, na može brez katerih planinstvo v Slovenski Istri ne bi bilo to, kar danes je, ter tako izpolnili vsaj delček svojega dolga do njih. Ali kot je dejal predsednik PZS Franc Ekar: Brez preteklosti ni ne zanesljive sedanjost, kot tudi ne inovativne in trdne prihodnosti. Znati moramo ceniti, spoštovati in upoštevati bogata in plemenita dejanja naših planinskih prednikov, kajti to so bili temelji in osnove slovenskega planinstva in Planinske zveze Slovenije, ki sta dohitela in tudi prehitela  mednarodno razviti planinsko alpinistični svet.

Program so popestrili zvoki kitare Jana Gombarja in branje odlomkov iz Tumovih in Vovkovih del.

Več o dr. Henriku Tumi…

promocija

Share