Kolosala – slovenski TRANSALP

Last modified date

Kolosala je gorskokolesarska transverzala oziroma prečenje slovenskih gora z gorskimi kolesi, ki ga bosta med 5. in 13. septembrom opravila Marko Škorjak in Marko Vidmar, član kolesarskega odseka OPD Koper. V devetih dneh bosta tako na približno 600 km dolgi poti nabrala 16000 višinskih metrov . Več o njunem podvigu, podrobnosti posameznih etap in nekaj  utrinkov z lanskoletne  kolosale si lahko ogledate spodaj. Na tem mestu bodo objavljeni tudi sprotni fotoutrinki s poti.

Udeleženca:

 Marko Škorjak    Marko Vidmar

Opis poti:

Dober teden dni bomo vrhunsko uživali na taki trasi:
Iz Maribora se bomo čez Pohorje prevalili do Slovenj Gradca, prigrizli na Uršljo goro, se prebili čez Smrekovec do panoramske ceste pod Olševo, pri Jezerskem pokukali k severnim sosedom, pod grebenom Košute prečili do Kofc, se skozi nedrja Begunjščice zapeljali po legendarni Baronovi poti, spustili do Bleda in po dolini Radovne nadaljevali do Kranjske Gore, se pod Prisojnikom vzpeli na Vršič, si do Trnovega spočili oči ob smaragdni Soči, sopihali na Livek in Matajur, se po eni najdaljših enoslednic spustili do Čedada, okusili kanček Brd, s Čavna pogledali proti Krasu in ga nato tudi prečili, za konec pa se vzpeli še na Slavnik in nato iz trnove doline Dragonje kot veliki zmagovalci prijezdili v Piran.

Etape:

1.etapa, sobota 5.septembra  http://www.bikemap.net/route/293247

“1600 višincev, 46 km in 12 stopinj mraza ampak hvalabogu po soncu. Kolosale ni odplaknilo nočno deževje, uspešno se je prebila čez pohorska močvirja in prenočuje na Rogli.”

 

2.etapa, nedelja 6.septembra  http://www.bikemap.net/route/293252

“Čudovitemu prečenju Pohorja sledil voden spust pod okriljem tablaša Primorja, v Slovenj Gradcu obnova energetskih rezerv, nato pa uvertura v veliki finale – zadnjih 300 m vzpona na Uršljo goro, kamor sva oba uspešno prišla v sedlu…”

  

3.etapa, ponedeljek 7.septembra  http://www.bikemap.net/route/292871

“Tretji dan do Pavličevega sedla, nepresunljivih 55 km in 1600 višinskih ne razkriva pretresljive poti čez smrekovske korenine in skale, vedno znova vredne ponovitve. panoramska podolševska cesta pa tako ne potrebuje dodatne reklame…”

    

 

4.etapa, torek 8. septembra  http://www.bikemap.net/route/292553

“Četrti dan. Ovinek v Avstrijo, kar nekaj nošnje od Pečovnika do Dolgih njiv, potem pa v družbi lokalca Aleša uživantsko balansiranje čez pobočja Košute. Razgledi s Kofc izjemni, štrukljev med tednom žal ni. Jutri bova čez polovico Kolosale…”

   

5.etapa, sreda 9. septembra   http://www.bikemap.net/route/292662

“86km, 2300 vm, 11ur. Na pico čakava tudi eno uro če je treba, izsiliva prebroden prehod skozi Krnico,se s telefonsko navigacijo prijatelja Buhtija spuščava po sankaški progi, vse to pa po vrtoglavem prečenju po baronovi poti skozi nedri Begunjščice…”

    

6.etapa, četrtek 10. septembra  http://www.bikemap.net/route/292345

“77 km, 1700 višincev, 9 ur na poti. Po prekrokani noči prvi znaki utrujenosti, ampak vonj po morju bo poskrbel za pravo dozo motivacije. Soča še vedno čudovita, vzpon na Livek še vedno strm. Pozdrav z vrha Benečije…”

   

7.etapa, petek 11. septembra   http://www.bikemap.net/route/290231

“106 km, 10 delovnih ur vključno z malico in kosilom,1300 višincev. Po jutranjem spustu z Matajurja za sladokusce na hitro obiskala Čedad, se od Benečije poslovila v spremstvu lokalne cestakinje, po obrobju Brd prisopla do Solkana in nato na Lokve, spust po Resljevi pa je bil zaradi plohe, zlizanih skal, defektnega vzmetenja in komande od doma še posebej previden. Še malo pa bova na Punti…”

   

8.etapa, sobota 12. septembra   http://www.bikemap.net/route/296464

“Prek Krasa po skritih prehodih, po trasi stare železnice v Glinščico in za konec dneva še na Slavnik po razgled na morje… 65 km, 1300 višinskih metrov, 8 ur…”

    

9.etapa, nedelja 13. septembra   http://www.bikemap.net/route/289667

“Danes še 6, 60, 600… ure, kilometri in višinci po končani Kolosali niti niso bistveni, glavni so občutki veselja ob izpolnjenem cilju. Vtisi se bodo zbirali še nekaj dni, zdaj sledi zaslužen počitek.”

  

Kolosala 2008

http://www.pustolovecrajd.org/PRajd/web/upload/kolosala%20pustolovec.pdf

http://www.bicikel.com/sl/forum/?thread_id=19664

http://tabla.mtb.si/viewtopic.php?t=78684

promocija

Share