06.07.2008 Izlet na Monte Cadin – Rezija

Last modified date

OPD Koper vabi v nedeljo, 6. julija 2008 na Kadin – Monte Cadin (1818m) v pogorju Muzci in v dolino Črnega potokaRezija. Izlet  bo potekal v dveh skupinah, težji in lažji. Vodita Vladka Stranščak (lažja – Črni potok) tel. 041/225 259 in Tanja Brstilo (težja – Kadin). Prijave na sedežu društva do četrtka, 3.julija.
Izlet je primeren za vse planince s primerno kondicijo in izkušnjami. Višinska razlika okoli 1200 m. Obvezna popolna planinska oprema, za Kadin tudi čelada. Zborno mesto ob 5.00 uri pred bivšo medicino dela – avtobus. Obvezna planinska izkaznica in osebni dokument. (slike)

MUZCI-KADIN (1818m)
Rezija je alpska dolina v severovzhodni Italiji. Njeno področje predstavlja občino v Videmski pokrajini. Rezija meji na slovenski občini Kobarid in Bovec, sicer pa   še na italijanske občine Beneške Slovenije.Rezija leži v koritasti razrezani dolini obdana z markantnimi vršaci Muzcev, Kadina, Žrdi, Montaža in v približno 20 km dolgi dolini stoji naš vrh Kadin.
V dolino Rezije vstopimo v kraju Na Bili (Resiutta), ki se konča pod kaninskim pogorjem, mi se bomo odcepili na cesto, ki  peljali vzporedno do vasi Borgo Lischiazze – Liščace. Tukaj je naše izhodišče na vrh Kadina in sestop po soteski Rio Nero.

Razdelili se bomo na dve skupini: težja in lažja smer.
Prva skupina bo težja in bo odšla z vodnico Tanjo  pred lažjo skupino. Za to skupino velja, da mora imeti vso opremo za visokogorje torej čelada, plezalni pas in varovalni komplet. Hodili bomo skozi gozd približno 2 uri do prelaza La Forchia, ki leži na 1192 m, tukaj se pot odcepi in prične se divja strmina, nekaj tudi melišča,  prispemo do jeklenice, ki nas pripelje na glavni greben v bližino prevala Stilica (Forcella Stilza, 1795 m). Od  tukaj bomo občudovali lepo oblikovano glavo Kadina, ki jo dosežemo po tankem grebenu v petnajstih minutah. Od sedla do vrha 2 uri. Previdnost tukaj ne bo odveč! Z vrha se nam odpira prelep razgled na Lopič, Veliki Karman in celo tja do Pušje vasi. Prva skupina se po isti poti vrne do sedla.
Obe skupini sestopita od sedla La Forchia v prelepo sotesko Rio Nero.
Druga skupina se bo po isti poti povzpela z vodnico Vladko do prelaza  La Forchia. Pot do tukaj ni težka, hodimo skozi gozd in tu in tam se nam odpre pogled na Kanin, višje pa tudi na Montaž in Viš.Ko se bomo oddahnili se odpravimo raziskovat prelepo sotesko, skozi gozd črnega bora, hodimo v grapi po ozki poti izklesani v skalo, spremlja nas potok Rio Nero ali Cerni potok. Pridemo do sirarnice Rio nero. Lepota pokrajine je navdihujoča, globoke soteske, bobneči slapovi in zelena narava vzdolž toka potoka predstavlja izstopajoče poteze lepote. Po približno treh urah hoje pridemo do mostu, kjer nas čaka avtobus.
Hrana iz nahrbtnika, veliko tekočine, krema proti soncu, pokrivalo, dobra obutev.
Želiva vam varen korak in veliko lepih trenutkov v tem prelepem naravnem parku – Parco Naturale delle Prealpi Giulie!
Vladka in Tanja!  (slika z ogledne ture)

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

 

 

 

 

promocija

Share