07.10.2009 Srečanje z dr. Rafkom Dolharjem

Last modified date

Vabimo vas na srečanje z znanim Slovencem iz Italije dr. Rafkom Dolharjem, ki bo v sredo, 7. oktobra ob 19. uri v koprski knjigarni Libris. Z vsestranskim ustvarjalcem, tudi avtorjem knjige Po Kugyevih poteh, se bo pogovarjal prof. Silvo Fatur. Večer bo posvečen tudi spominu na še enega znamenitega Slovenca iz Italije Bojana Pavletiča in njegovi zadnji knjigi Vrhovi v megli, ki je izšla pri Slovenskem planinskem društvu iz Trsta. Spomin na pionirja slovenskega športa v Italiji in publicista bodo obudili dr. Rafko Dolhar, Marinka Pertot in Lojze Abram.

Libris

PLANINSKO OBARVAN LITERARNI VEČER

Knjigarna Libris in Obalno planinsko društvo Koper sta pripravila zanimiv planinsko obarvan večer, posvečen slovenskima ustvarjalcema iz Trsta – nedavno preminulemu prof. Bojanu Pavletiču in njegovi poslednji knjigi Vrhovi v megli ter dr. Rafku Dolharju oz. njegovi dopolnjeni izdaji knjige Po Kugyjevih poteh.
Lik prof. Pavletiča in njegovo vsestransko delo ter nastajanje knjige Vrhovi v megli, ki jo je izdalo Slovensko planinsko društvo iz Trsta, sta opisala Marinka Pertot -predsednica SPD Trst in Lojze Abram, urednik knjige. Predstavil ga je kot » plodnega oblikovalca uspešne zamejske športne dejavnosti, a tudi prodornega in vsestranskega zapisovalca zamejskih pomembnih športnih, kulturnih in zgodovinskih dogajanj« in dejal, da je »delo Vrhovi v megli knjiga spominov iz časov planinskega pohajkovanja, kjer nas avtorjeve spominske pripovedi prestavljajo v polpreteklo zgodovinsko dogajanje«. V osmih poglavjih avtor namreč opisuje gorske izlete, ki jih poveže z znanimi sopotniki (Hribarice – Franček Kavs, Vremščica – Zorko Jelinčič, Kanin – Dorče Sardoč, Višarje – Alojz Dolhar, Bohinj – Sonja Mašera, Rudno polje -Ivan Rudolf, Mojstrovka – neznanec, Nanos – TIGR ), ki so zaznamovali predvojni in medvojni upor primorskih Slovencev proti fašističnemu raznarodovanju, pa tudi povojno obdobje. Abram je predstavitev zaključil z besedami: »Ker so se načrti za promocijo knjige, Pavletičevega labodjega speva slovenski zgodovinski, kulturni in športni obstojnosti v zamejstvu, izničili (zaradi njegove smrti-op.), me tembolj veseli današnja predstavitev v Kopru, ki naj pomembno ovrednoti Pavletičevo delo tudi v slovenski javnosti domovine«.
Zanimivo, lepo oblikovano knjigo je moč nabaviti v Knjigarni Libris v Kopru.
Ni naključje, da je bilo hkrati tudi srečanje s Pavletičevim dobrim prijateljem, dr. Rafkom Dolharjem, ki je dodal nekaj spominov nanj. Sicer pa je tekla beseda o njegovi zadnji knjigi Po Kugyejevih poteh, izdani lani, ob 150. obletnici Kugyjevega rojstva. Prvo izdajo je avtor dopolnil predvsem z nekaj zapiski o Kugyjevih vojnih letih in doživetjih, ki so bila zaradi avtorjevih želja nekaj desetletij zapečatena ter dodal nekaj svojih odličnih fotografij. (http://www.gore-ljudje.net/novosti/41350/)
Pogovor je vodil prof. Silvo Fatur. Kot Pavletičev prijatelj, poznavalec problematike slovenske manjšine v Italiji in kot velik ljubitelj gora je z gosti oblikoval zanimiv večer. Ves čas je bilo čutiti spoštljivost do Slovencev in njihovega dela v Trstu.
OPD Koper s prireditvijo uspešno nadaljuje tradicionalno povezanost vsestranskega sodelovanja s slovenskimi planinci v Italiji, saj je prav Slovensko planinsko društvo Trst pred 60 leti omogočilo začetek planinskega društva v Kopru.

promocija

Share