04.10.2009 31. spominski pohod na Slavnik

Last modified date

OPD Koper vabi v nedeljo, 4.oktobra na 31.spominski pohod na Slavnik. Ob Tumovi koči bo ob 11.00 krajši kulturni program.

Pohodniki: -vzpon poteka iz Podgorja (1 ura), iz Prešnice (2 uri) in iz Skadanščine (2 uri)
Kolesarji: -zbor ob 8.00 pri bivši Medicini dela v Kopru ali ob 10.00 nasproti črpalke na Kozini.

Kdor se pohoda udeleži prvič, na vrhu prejme izkaznico za vpisovanje nadaljnih pohodov. Za 3-kratni pohod udeleženci prejmejo bronasto značko, za 6-kratni srebrno, za 9-kratni pohod pa zlato značko. V zahvalo za vztrajnost pa za 10 in 20 in 30-kratni pohod podeli društvo posebno priznanje.

V sodelovanju z Jamarskim društvom Dimnice iz Kopra lahko pohodniki na Slavnik ob 14. uri obiščejo jamo Dimnice na slovenski planinski poti med Markovščino in Slivjami (zbor pri vhodu) in po posebni ceni: odrasli 5€ in otroci 3€. Večje skupine naj se (zaradi razsvetljave) predhodno najavijo po e-pošti franci.maleckar@gmail.com ali na gsm 041 693014. Obiskovalci naj ne pozabijo na baterijsko svetilko, toplo jopico in pohodno obutev.

31. SPOMINSKI POHOD NA SLAVNIK

V nedeljo 4. 10. 2009 je Obalno planinsko društvo Koper priredilo Spominski pohod na Slavnik, letos že enaintridesetič zapovrstjo. »Pohod na Slavnik, je posvečen kurirjem, ki so po tem področju hodili v času NOB in vsem, ki so tod odkrivali njegove lepote. Namen pohoda ni samo spominski, ampak tudi navajanje ljudi na gibanje v naravi in spoznavanje njenih značilnosti. Predvsem pa je to priložnost za druženje, ne samo in zgolj planincev, ampak vseh dobromislečih ljudi, vseh, ki imajo radi ta košček zemlje s prelepim razgledom na vse strani« – je v nagovoru dejal predsednik OPD Koper Aldo Zubin, planinska pevska skupina, ustanovljena prav tu, na vrhu Slavnika, 1. januarja letos, pa je popestrila dan z venčkom planinskih in drugih pesmi.

Marinka Petrič iz Kopra, redna udeleženka pohoda, nam je zaupala zapisano v svoj dnevnik:

PRVA NEDELJA V OKTOBRU

Vsak, ki ima le delček planinskega duha v sebi, ve, kaj pomeni 1. nedelja v oktobru.
Pohod na Slavnik – vendar.
Zanimiv je ta dan. Kar z nekakšnim vznemirjenjem se odpraviva na Slavnik. Že v Podgorju, na parkirišču je posebno vzdušje. Kdo je že gori, se sprašujeva. Ali je ista ekipa, kot vsa leta.
Veva, da je usoda posegla med naše planinske znance in nekaterih ni več med nami. Teh se z ljubeznijo spominjamo, vedno, še posebno pa ta dan.
Prijetno je priti na vrh. Prisrčen pozdrav z vsemi, ki tu pripravljajo sprejem pohodnikov, kuhajo čaj in se trudijo, da jim bi bilo čim lepše.

Tokrat 4. 10 2009. je bilo še posebno slovesno. Cvetje je bilo sicer vedno, pa sem bila letos na to še posebno pozorna. Veliki šopki pri govornem odru, pod zastavami,okrašen balkon… Čaj s slaščicami na svojem mestu, kot vsako leto, kakor tudi značke in podobno. V predverju, kjer je bil vpis, šopek. V koči, šopki na vsaki mizi, po dve vazici. Pravo cvetje z jesenskimi barvami. Pod sliko dr. Tume, po katerem nosi koča ime, pa šopek rdečih nageljev.
Čeprav sva redna pohodnika na ta naš lepi vrh, se ta dan počutim še posebno slovesno.
Še en prijeten dogodek, ki se je zgodil danes, ki me bo spominjal na ta dan. Danes sem bila 20 krat na tem pohodu. Ko mi je Maruška pisala » priznanje » za 20 pohod, je pristopil starejši pohodnik in jo pobaral; kaj je Petričeva tudi tu.? Tako me je poiskal in prisrčno sva se pozdravila. To je najin star znanec s hribov.

Vem, da je sledilo petje, govor, smeh in druženje. O tem ne morem komentirati, ker sva se prej odpravila v dolino. Pa tudi sestop je bil v znamenju pohoda. Veliko pohodnikov sva srečala, veliko dobre volje, prisrčnih pozdravov in lepih želja je bilo izrečenih.

Planine in planinski pohodi združujejo, ter bogatijo, nas planince. – Srečno, planinci !

Petrič Marinka

promocija

Share