25.09.2015 Vabilo na odprtje razstave “Med morjem in gorami”

11/09/2015 09:48

spm1Vabimo vas na odprtje razstave »Med morjem in gorami«, ki bo v petek, 25. septembra ob 18. uri v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani. Vabimo vas, da se udeležite odprtja razstave. Odhod avtobusa bo v petek, 25. septembra 2015, ob 15. uri, s parkirišča pri stadionu Bonifika. Zaradi organizacije prosimo, da se obvezno prijavite do 22. septembra v društveni pisarni med uradnimi urami. Vabilo!

Razstavo med »MORJEM IN GORAMI« je pripravil Meddruštveni odbor primorsko-notranjskih planinskih društev (MDO PN PD), v katerem je združenih 10 planinskih in 5 športno plezalnih društev z območja slovenske Istre in Trsta, s Krasa ter z območja od Brkinov do Postojne.

Ključni namen razstave je v sliki in besedi prikazati nastanek in razvoj planinstva primorsko- notranjskega območja ter njegove raznolike dejavnosti v preteklosti in danes. 

V začetku 20. stoletja so bile za Primorce gore zelo daleč, kljub temu so tudi Primorci prav kmalu okusili njih lepoto in veličino gorske narave. Ljubezen do gorskega sveta, do domače zemlje in želja, da bi se postavili po robu potujčevalnemu pritisku nemških in italijanskih krogov, jih je spodbudila, da so začeli ustanavljati podružnice Slovenskega planinskega društva (SPD). Tako je nastala leta 1903 Ajdovsko Vipavska podružnica, leta 1904 Tržaška, leta 1907 pa Bistriška, na Postojnskem pa so se vključevali v SPD v Ljubljani.

Planinska dejavnost se je še posebej razmahnila po 2. svetovni vojni, nastajala so nova društva in  dodajala nove dejavnosti z namenom privabiti čim večji krog članstva, proces, ki se dogaja tudi v sedanjosti. Pri tem pa ne pozabljajo na več kot stoletno tradicijo planinstva.

Kratek kulturni program bodo oblikovali člani društev MDO: pevska skupina Obalnega planinskega društva Koper, družinski godčevski trio Volk Folk iz Ilirske Bistrice in novinarka Sabina Francek Ivović.  V glasbi in besedi bodo predstavili značilnosti krajev, kjer društva delujejo.

Nič komentarjev na “25.09.2015 Vabilo na odprtje razstave “Med morjem in gorami””