11. december – Mednarodni dan gora

Mednarodni dan gora je razglasila Generalna skupščina Združenih narodov leta 2003, opozoril naj bi  na pomen gora za življenje in za ohranjanje biotske raznolikosti ter varovanja in trajnostnega razvoja gorskih območij. V letošnjem mednarodnem letu trajnostnega razvoja gora želi tudi Planinska zveza Slovenije poudariti zavednost in pomen trajnostnega gorskega razvoja in ohranitev ter odgovorno uporabo gorskih ekosistemov. Avtor letošnje poslanice je podpredsednik PZS Miha Habjan.

 

Nekaj poudarkov iz poslanice:

Trajnostni razvoj.

Besedna zveza, ki jo v povezavi z gorskim svetom tako radi uporabljamo. V pozitivnem smislu, ko iščemo vzdržne rešitve za številne izzive sodobnega človeka v odnosu do ohranjanja prvobitnosti gorskega sveta. Pa tudi v negativnem smislu, ko je beseda trajnost lahko zgolj floskula ali krinka določenih parcialnih interesov posameznikov ali celo gospodarskih združb. Sami lahko in moramo izbirati prave načine pri načinu gorniškega udejstvovanja.

Zakaj sploh zahajati v gore? 

Večno vprašanje, kjer menda z iskanjem odgovorov ne pridemo daleč. Odgovori se skrivajo v notranjosti posameznika, ti pa so težko dosegljivi. Poleg očitnih razlogov kot so atraktivnost ter lepote gora, doseganje in preseganje lastnih ciljev ter ambicij, psihosocialni in rekreativni motivi. Pa saj to niti ni tako pomembno. Kar pa je pomembno, je vprašanje načina posameznikovega udejstvovanja v gorah. Tu pa posameznik lahko naredi veliko. Celo mora!

Sami lahko in moramo izbirati prave načine pri načinu gorniškega udejstvovanja.

Bodimo odgovorni, pa bo trajnost bolj sama po sebi umevna.

Izpostavljajmo pomen pravih in plemenitih vredno.

»Če želiš spremeniti svet, najprej spremeni sebe,« pravi rek nekega misleca. Nekje je treba začeti! Pa začnimo pri sebi. Če kje, lahko posameznik v gorah relativno hitro spozna, da so vložek, delo ali celo garanje bogato poplačani. Pa ne z denarjem, s tistim notranjim zadovoljstvom, ki nam ga gore dajejo, ko zahajamo tja gor. Doseženi vrhovi, čudoviti razgledi, zdravje, stiski rok, iskreni nasmehi, notranji mir so nesnovni kapital, ki ga črpamo v gorah. Naša naloga pa je, da ga naknadno v dolinskem življenju oplemenitimo in konkretno uporabimo.

Celotna poslanica je na https://www.pzs.si/novice.php?pid=16054

 

Slovenski planinci se pridružujemo tudi pobudi Alpske konvencije (https://www.alpconv.org/sl/domaca-stran/) »Brati gore«  s skupno idejo: promocija in praznovanje kulturne raznolikosti v Alpah.

Leposlovje, poezija, umetnost, filozofija, zgodovina, domišljija so le del tega, kar dela alpsko kulturo tako živahno.

Gore bodo brali po vseh alpskih državah, na različnih prireditvah ali pa vsak zase. Krovna tema letošnje edicije je »Ženske premikajo gore«. Ženske širom sveta imajo v gorskem okolju pomembno vlogo pri okoljevarstvu, pri socialnem in ekonomskem razvoju. Marsikje so ključne pri upravljanju z različnimi gorskimi viri, so vodilne branilke narave, imajo glavno vlogo pri ohranjanju tradicij in kulturne dediščine.

Primerne literature na to temo je na pretek tudi v slovenskem jeziku, domačih in tujih avtorjev. Vabljeni k branju!

promocija

Share