30.11.2008 Izlet v neznano

Last modified date

Obalno planinsko društvo Koper vabi v nedeljo, 30. novembra na izlet v neznano.  Odhod ob 7. uri izpred bivše medicine dela v Kopru. Lahke hoje bo za 4 ure. Prijave z vplačilom na sedežu društva do četrtka 27.11. Izlet vodi Aldo Zubin.

IZLET V NEZNANO (vtisi udeleženke)
Kot vsako leto, smo se tudi letos odpravili na tradicionalni izlet »v neznano, kar pomeni, da razen organizatorjev ne ve nihče kam bomo šli. Dan se je pričel zelo neprijazno. Deževalo je, vendar je v avtobusu prevladovalo vedro razpoloženje: pozdravljanje, smeh, klepet, za petje še prezgodaj. Zaradi dežja, so skrajšali pot hoje. Odpravili smo se na Pivško na »goro« Primož-718 m, znano po veliki podzemni utrdbi z rovi, ki so jo v 30 letih 20.st. zgradili Italijani (kot del Alpskega zidu).Bili smo z dežniki, v pelerinah, z gamašami na nogah, kdor nas je videl ,si je mislil, le kam gredo, ali ne bi bilo boljše ,da bi bili doma na suhem, a mi se ne damo. Vedno ko gledam take ostanke iz vojne, si mislim, koliko truda, gorja naredi človek, da ubije drugega človeka). Na vrhu Primoža, so tudi energijske točke. Nismo preizkusili, ker moraš stati vsaj 20 minut na posamezni točki. Potem smo se odpravili na ogled muzejskih zbirk v Parku vojaške zgodovine. Tu so zbrani tanki od najstarejšega pri nas, do tanka, ki je bil v bitki za Slovenijo na meji v Rožni dolini. Tako majhnega se počutiš, ko hodiš med njimi. Koliko železa, da ne govorimo, koliko goriva so porabili nekateri. Ena vrsta ameriških tankov, je porabila 700l bencina za prevoženih 100 km, rezervoar je imel za 800 l, nič čudnega, saj so bili nekateri težki več kot 50 t. Zbirka se nahaja v prostorih vojašnice, ko so jo zgradili še Italijani.
Po končanem ogledu, smo se odpeljali v turistično vas Narin, do kmečkega turizma pri Andreju. No, tu se je vzdušje dokončno izboljšalo, ustalilo. Ko sem prisluhnila govorjenju v prostoru, sem pomislila, da tako mora biti na Wall Streetu 5 minut pred dvanajsto. Po dobri kokošji in gobovi juhi (doma skuhani, ne »umetni«), je naenkrat zadonela iz Tonijeve harmonike nič manj kot Golica. Brez nje se pa res ne da in potem še druge pesmi in še in še. Bilo je veselo, nekateri so tudi zaplesali. Žal, je prišel prezgodaj čas odhoda. Mi bi še kar ostali in peli in plesali. Petje, ob spremljavi harmonike, se je nadaljevalo še v zadnjem delu avtobusa. Ugotovitev: kljub dežju (zunaj) nam je bilo lepo, spet je prišla na dan tista čudovita pozitivna energija planincev.

Udeleženka Mira Čeh

 

promocija

Share