03.09.2011 Izlet na Amariano

Last modified date

OPD Koper vabi v soboto, 3. septembra na  planinski pohod na Monte Amariana (1906 m) v Karnijskih Alpah. Odhod ob 5.00 izpred bivše Medicine dela v Kopru. Prijave z vplačili v društveni pisarni do četrtka, 1.9. Izlet vodita  Aldo Zubin in Tanja Brstilo.

MONTE AMARIANA (1905 m) 19.6.2011

Cilj našega obiska je mogočna in markantna gora Amariana v bližini Tolmezza v Karniji. Čeprav skromna po višini, je vsega spoštovanja vredna, saj se na vse strani spušča s strmimi bregovi, na južni strani pa se dviga celih 1600m nad dolino Tilmenta. Slovi tudi po bujni flori in izrednih razgledih. Nanjo se bomo povzpeli po redkeje obiskani poti s severa, spust pa opravili po dolgem grebenu, ki se zlagoma spušča proti vzhodu do sedla z zavetiščem, nato pa mimo slikovite planine Vallaconin proti jugu do ceste v dolini.
Zbrali se bomo pri bivši medicini dela v Kopru v nedeljo 19.6.2011 ob 5. uri. Našo pot bomo pričeli v slikoviti vasi Illegio (596m) na severni strani gore. Do tja se bomo pripeljali po avtocesti mimo Vidma do izhoda Carnia in se skozi Tolmezzo nekoliko povzpeli do prijazne široke doline. Lepo obnovljena vasica, ki premore močan izvir, je naslonjena na severno pobočje Amariane. Sprehodili se bomo ob potoku navzgor mimo lepo obnovljenih nekdanjih mlinov, nato pa zavili v gozd in se precej strmo vzpeli do bivaka Cimenti (1080m). Malo nad njim bomo prispeli na gozdno cesto in po njej skoraj vodoravno do sedla Pradut. Tu bosta na voljo dve možnosti nadaljevanja poti.
Zahtevnejša nas bo popeljala strmo navzgor skozi gozd, ki višje preide v ruševje in kasneje v skalnat svet pod vrhom. Pot tehnično ni posebej zahtevna, potrebna pa je dobra fizična kondicija, saj strmina vse do vrha ne popusti niti za trenutek. Ker na njej ponekod obstaja možnost proženja kamenja, je za vzpon po tej smeri potrebna čelada. Na vrhu nas pozdravi Marijin kip s fotovoltaično razsvetljavo, predvsem pa mogočen razgled na vse strani. Sledi kratek spust v škrbino, kjer poteka običajni pristop z juga in kratek vzpon na travnati vzhodni greben. Nato pa izredno prijetna hoja rahlo navzdol med bujnim cvetjem, ves čas ob imenitnih razgledih. Nižje pot preide na severno pobočje in se bolj strmo spusti na sedlo Forcella z neoskrbovanim zavetiščem.
Manj zahtevna varianta se s sedla Pradut nekoliko spusti po gozdni cesti, nato pa preide v kolovoz in kasneje v stezo, ki ves čas skozi gozd skoraj vodoravno preči celotno severno pobočje gore. Na polovici poti opazimo ostanke že davno opuščene in popolnoma razpadle planine Busate. Steza, ki je večinoma prekrita z listjem, da hodimo kot po mehki preprogi, se na trenutke skoraj izgubi, preči nekaj grap in podrtih dreves, tako da je vse prej kot dolgočasna. Pripelje nas na sedlo Forcella, kjer se združi s potjo po vzhodnem grebenu.
Naša pot nato zavije proti jugu in se v senci gozda, v začetku nekoliko bolj strmo, kasneje pa zmerno, spusti do jase, kjer domuje nekdanja planšarija Vallaconin, ki premore tudi dve mlaki, kjer se je nekoč napajala živina. Tu steza preide skoraj v mulatjero, ki se s številnimi okljuki zmerno spušča skozi gozd proti dolini. Na tem delu se že močno občuti vročina v dolini, tako da senca pride še kako prav. Cesto dosežemo približno kilometer vzhodno od kraja Amaro. Tu nas bo čakal avtobus in po dolgem dnevu na gori, bo še kako prav prišla osvežitev v bližnjem tolmunu ali reki Beli. Nato pa še pot po jutranji trasi do Kopra.
Za vzpon na vrh je potrebna čelada.Zaradi vremenskih razmer so možne spremembe poteka ture.Na poti ni koče, hrano in pijačo s seboj!

DOLŽINA TURE (težja):
Illegio – sedlo Pradut: 1:30 h
Pradut – vrh Amariane: 2:30 h
Spust na sedlo Forcella: 2:15 h
Spust v dolino: 1:15 h
Skupaj: 7:30 do 8 ur

DOLŽINA TURE (lažja):
Illegio – sedlo Pradut: 1:30 h
Pradut – sedlo Forcella: 2:15 h
Spust v dolino: 1:15 h
Skupaj: približno 5 ur

promocija

Share